Werkwijze

Wij bieden kraamzorg zoals kraamzorg behoort te zijn:

  • Voor de kraamtijd kennismakingsbezoek van uw kraamverzorgende bij u thuis.
  • In principe 1 kraamverzorgende tijdens de gehele zorg dus bij de thuisbevalling en de daarop volgende 8 dagen.
  • Alle uren waarop u volgens uw verzekering recht heeft, worden door ons gegeven. Ook in de vakantie periode!
  • Zorg voor het hele gezin.
  • Aandacht voor uw wensen.
  • Als door onvoorziene omstandigheden uw eigen kraamverzorgende niet kan komen, kunt u toch rekenen op kraamzorg!

Kraamzorggroep Zwolle werkt volgens het Landelijk Indicatie Protocol (LIP).

Hierin staat het aantal kraamzorguren vermeld waarop u recht heeft volgens uw verzekering.

U betaalt een eigen bijdrage van € 4,60 per uur. (2021) Soms wordt deze bijdrage (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Wilt u weten of u ook voor vergoeding in aanmerking komt, kijk dan uw polisvoorwaarden zorgvuldig na of neem contact op met uw verzekeraar. Dit voorkomt dat u voor een vervelende verrassing komt te staan.

Als u zich bij de kraamzorggroep Zwolle wilt aanmelden dan kan dit via het contactformulier. Kijk hiervoor onder “aanmelden”.  

Vervolgens  neemt de kraamverzorgende  rond de 7e zwangerschapsmaand contact met u op voor een intakegesprek. Voor een 1e kindje is dat bij u thuis en voor een 2e en volgende is dat telefonisch.  Vragen en  wensen rondom bevalling en kraamtijd, en onze werkwijze worden dan besproken en u krijgt de contactgegevens van uw kraamverzorgende.

De bevalling

Bevalt u thuis, dan zal uw kraamverzorgende op tijd aanwezig zijn zodat zij de verloskundige kan assisteren bij de bevalling. De verloskundige zal aangeven wanneer de kraamverzorgende gebeld moet worden.

Tijdens de bevalling houdt de kraamverzorgende natuurlijk zo goed mogelijk rekening met uw wensen zoals die besproken zijn in het intakegesprek.

Bevalt u in het ziekenhuis, dan graag een sms-je of telefoontje naar uw kraamverzorgende als u naar het ziekenhuis gaat en we horen het graag als de baby geboren is.

Kraamtijd

Uw kindje is geboren, u heeft gedoucht en ligt in een lekker schoon bed:de kraamtijd kan beginnen!

Vanaf nu heeft u 8 dagen achter elkaar zorg, ook in het weekend (waarbij de geboortedag als dag 1 wordt gerekend).

In overleg met uw kraamverzorgende verdeelt u de zorguren (49 bij borstvoeding en 45 bij flesvoeding) over 8 dagen.

U bespreekt met haar de huishoudelijke werkzaamheden waarbij we er vanuit gaan dat moeder en kind op de eerste plaats komen. Het is praktisch als er wat mantelzorg aanwezig is voor een boodschap, het opvangen van de eventuele andere kinderen e.d.

Als het nodig is kan de kraamzorg uitgebreid worden met extra uren en/of een 9e en 10edag. De verloskundige beslist hierover. Ook voor de extra uren betaalt u een eigen bijdrage tenzij (gedeeltelijk) vergoed uit de aanvullende verzekering.